Έχει αποδειχτεί πως το massage ή αλλιώς η θεραπεία της μάλαξης – λειτουργεί ευεργετικά στο σώμα και τις κινήσεις του και ευρύτερα στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού, συμβάλλοντας στην αναζωογόνησή του και δημιουργώντας αίσθημα ευφορίας.
Σήμερα, η μάλαξη αποτελεί μία από τις βασικές μορφές εναλλακτικής θεραπείας, όπου μέσα από ένα ευρύ φάσμα θεραπευτικών εφαρμογών, βελτιώνει την ψυχική και σωματική υγεία.
Η πρακτική εφαρμογή της θεραπευτικής μάλαξης μπορεί να επιδράσει ευεργετικά σε άτομα που αντιμετωπίζουν μυϊκούς πόνους από τραυματισμούς ή χρόνιες παθήσεις, ενώ μία ακόμα θετική επίδρασή της παρατηρείται στο μεταβολισμό και την καρδιακή λειτουργία. Τέλος, για τον σύγχρονο άνθρωπο, όπου η καθημερινότητα του κατακλύζεται από έντονο άγχος και στρες, η θεραπευτική μάλαξη επιφέρει χαλάρωση και ηρεμία.
Η εξιδεικευμένη ομάδα θεραπευτών του Physio New Body καλύπτει όλα τα είδη θεραπευτικής μάλαξης, ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός.
Η κλασσική μάλαξη είναι ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύ κοινό και ανήκει στο σουηδικό σύστημα massage. Αποτελεί μια τεχνική πρακτική της φυσικοθεραπείας, μέσω της οποίας μειώνεται ο πόνος του μυϊκού σπασμού και αυξάνεται η ελαστικότητα των μυών. Επίσης, επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα προκαλώντας αίσθημα χαλάρωσης, αποσυμφόρησης και αναζωογόνησης.
Η αθλητική μάλαξη απευθύνεται σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες αθλητές. Συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην αποθεραπεία μετά από έντονη προπόνηση αλλά και στην πρόληψη τραυματισμών. Επιπλέον, βοηθάει στην προετοιμασία του σώματος για τη μέγιστη δυνατή απόδοση του αθλητή.
Η λεμφική μάλαξη (=τεχνική της λεμφικής παροχέτευσης) είναι ένα εξειδικευμένο είδος massage, μια ήπια και ρυθμική τεχνική που βελτιώνει την κυκλοφορία της λέμφου στο σώμα, τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και καθιστά ταχύτερη την απομάκρυνση των προϊόντων μεταβολισμού συντελώντας έτσι, στην αποτοξίνωση του οργανισμού.
Η εν λόγω μάλαξη είναι μέρος της αντιμετώπισης του λεμφοιδήματος (δείτε εδώ: Αντιμετώπιση Λεμφοιδήματος και Οιδημάτων – MLD/CDT), αλλά μπορεί να εφαρμοστεί μεμονωμένα και με ευεργετικά αποτελέσματα, σε άτομα με κόπωση από πολύωρη ορθοστασία (πρήξιμο στα πόδια) ή καθιστική ζωή, κακή διατροφή, αλλά και αισθητικά προβλήματα.
Η συγκεκριμένη μάλαξη απαιτεί άριστη γνώση της χαρτογράφησης του λεμφικού συστήματος καθώς και γνώση της ακριβής θέσης των λεμφογάγγλιων, ώστε να επιτευχθεί ο ακριβής βαθμός πίεσης σε συνδυασμό με τη σωστή ρυθμικότητα, η οποία ταυτίζεται με τον καρδιακό παλμό.
Το cupping therapy (=βεντούζες) χρησιμοποιούνταν από την αρχαιότητα ως μια εναλλακτική μορφή θεραπείας για την αντιμετώπιση διάφορων συμπτωμάτων και παθολογιών.
Σήμερα, η θεραπευτική αυτή πρακτική έχει επανέλθει στο προσκήνιο, καθώς έχει αποδειχθεί ότι τα οφέλη της είναι πολλαπλά και γι’ αυτό το λόγο χρησιμοποιείται από τους φυσικοθεραπευτές για την αντιμετώπιση μυϊκών σπασμών, αλλά και σαν αποθεραπεία μετά από έντονη άσκηση.
Πιο συγκεκριμένα, στις συνεδρίες του cupping therapy χρησιμοποιούνται μικρά δοχεία, τα οποία εφαρμόζονται στο δέρμα προκαλώντας αναρρόφηση (πρόκληση ροής του δέρματος προς τα πάνω), κατά την οποία αυξάνεται η ροή του αίματος και της λέμφου τόσο στη συγκεκριμένη περιοχή που εφάπτονται, όσο και περιμετρικά από αυτήν, επιτυγχάνοντας έτσι, καλύτερη αιμάτωση και οξυγόνωση των τοπικών ιστών.
Ο βελονισμός είναι μία αρχαία θεραπευτική μέθοδος, όπου οι πρώτες αναφορές τον τοποθετούν στην Κίνα, περίπου τον 4ο αι. π.Χ. Είναι αναγνωρισμένος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό υγείας και χρησιμοποιείται ως θεραπευτικό εργαλείο για την αντιμετώπιση διαφόρων μυοσκελετικών και νευρολογικών παθήσεων όπως οσφυαλγία, ισχιαλγία, κεφαλαλγία, τενοντοπάθειες, οστεοαρθρίτιδα, νευραλγία τριδύμου, πάρεση προσωπικού κ.α.
Τα τελευταία χρόνια, έχει διαπιστωθεί από επιστημονικές έρευνες ότι ο βελονισμός είναι αποτελεσματικός στην αντιμετώπιση του οξύ και χρόνιου πόνου, στη μείωση του μυϊκού σπασμού , στη βελτίωση του ανοσοποιητικού, ενώ έχει αντιφλεγμονώδη και αγχολυτική δράση.
Στον βελονισμό χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα λεπτές βελόνες, μιας χρήσης, που τοποθετούνται σε συγκεκριμένα σημεία στο σώμα με όλους τους κανόνες ασφαλείας. Η συχνότητα των συνεδριών γίνεται ανάλογα με το πρόβλημα του ασθενή και ύστερα από εκτεταμένη αξιολόγηση.